Ansvarlig redaktør i Mitt Kongsvinger og Mitt Eidskog Brynjar Fredheim, og styremedlem i Kongsvinger-Vinger historielag, Oskar Aanmoen gleder seg til samarbeidet om foredraget om den svenske krigshelten.

Inviterer til gratis foredrag:

Gleder seg til historisk samarbeid

En av Sveriges mest dekorerte soldater kjempet for Norge i kampene ved Kongsvinger. Han kan du høre mer om når Mitt Kongsvinger/Mitt Eidskog og Kongsvinger Vinger Historielag inviterer til gratis foredrag.

Publisert

– Historielaget syns det er hyggelig å samarbeide med flere aktører, forteller styremedlem i Kongsvinger-Vinger historielag, Oskar Aanmoen. 

– Mitt Eidskog syns det er viktig å være med og fremme lokalhistorie. Derfor er det helt naturlig for oss å være med på dette arrangementet, sier ansvarlig redaktør Brynjar Fredheim. 

Det er Thomas Tynander, redaktør i Arvika Nyheter og forfatter av boka Allan Mann – Svensken som stred mot Hitler och Stalin, som skal holde foredraget om krigshelten, som blant annet var med i kampene her i distriktet.

Redaktør i Arvika Nyheter og forfatter av boka Allan Mann – Svensken som stred mot Hitler och Stalin, Thomas Tynander kommer til Kongsvinger for å holde foredraget.

– Slagene som Allan Mann var med og deltok i Norge var med på å hjelpe Kongen og flykte, forteller Aanmoen. 

Han forteller at han aldri hadde hørt om krigshelten før historielaget ble spurt om å samarbeide om et foredrag. 

– Så jeg gleder meg til å lære mye om hvem dette er. 

Styremedlemmet i historielaget har god tro på at det er flere som kommer til være interessert i å høre på foredraget. 

– Andre verdenskrig er noe som interesserer mange, og det kommer ofte gjerne litt andre mennesker på plass også til foredraget. Det er også noe som er veldig aktuelt i dag. 

– I tillegg er det er også mange her i distriktet som har tilknytning til Sverige. Allikevel så tror jeg han er ganske ukjent for mange her i distriktet. Dette er en mann som gikk imot sitt eget lands politikk, og risikerte livet sitt for nabolandene.

Historielaget holder fra tid til annen foredrag gjennom året, og inviterer også folk utenfra distriktet til å komme for å vie frem historie. Det er derimot sjeldent at det kommer noen utenfor landegrensen, slik som det skal denne gangen.   

– Det er ikke ofte vi lærer mye om hvordan svenskene har sett på krigen, så det blir spennende å høre litt fra deres perspektiv. Jeg tror ikke nordmenns syn på krigen har endret seg mye siden krigens slutt, men kanskje vi kan lære litt mer om hvordan det har utviklet seg over tid i nabolandet vårt. 

Foredraget torsdag 26. september kl. 19 er gratis. Det foregår  i aulaen på Sentrum videregående skole.

Powered by Labrador CMS