Debatt

Barnehagen skal være et godt sted for både barn og ansatte!

Gerd Samuelsen

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Sentralstyremedlem og Fylkesleder for Partiet Sentrum Innlandet

Bemanningssituasjonen i barnehagene har over tid vært utfordrende. Det varsles om en sektor i knestående etter lang tids slitasje.

Det er ledige studieplasser på barnehagelærerutdanningen rundt om i hele landet.

Større innsats må legges ned for å rekruttere, beholde og nyttiggjøre seg av barnehagelærerne. Da må barnehagen være et godt sted å jobbe.

Dagens bemannings- og barnehagelærernorm sikrer ikke personalet nok tid og kompetanse til å planlegge, gjennomføre og vurdere barnehagens praksis.

Det må sikres en samlet barnehagelærerandel på 60 prosent. Videre må barnehagelærernormen styrkes til 1:6 for barn under tre år og 1:12 for barn over tre år.

Lange åpningstider, flere ett- og toåringer, høyt sykefravær og mangel på vikarer bidrar til dagens kritiske situasjon for våre minste. Kun 13 % av barnehagelærerne får regelmessig tatt ut planleggingstid (Utdanningsforbundet).

Generelt høyt sykefravær går ut over både barna og de ansatte. Svak bemanning øker risikoen for at barnas behov ikke fanges opp.

Barn med særskilte behov er spesielt avhengige av tilstrekkelig og kompetente voksne for å få den omsorgen de trenger.

Få barnehagelærere og for lav grunnbemanning truer dermed barnets beste da utsatte barn gjøres mer sårbare enn de behøver å være.

Kun seks av ti utdannende barnehagelærere arbeider i barnehage (Utdanningsforbundet). Det finnes derfor en stor reservestyrke som kunne rekrutteres.

Mer kompetanse og tid til planlegging, for- og etterarbeid i barnehagene er grunnleggende kriterier for et godt og bærekraftig barnehagetilbud. Økt plantid må ikke føre til dårligere tilbud.

Bedre rammevilkår er helt avgjørende for at barnehagene kan være et trygt og godt sted for både barna og de ansatte. Det haster med å prioritere våre minste!

 

Powered by Labrador CMS