Debatt

ASML: En av bygningene ved ASMLs globale hovedkontor i kommunen Veldhoven, åtte kilometer fra Eindhoven sentralstasjon, Nederland. Oljefondet eier aksjer for 112 milliarder kroner i ASML.

Teknisk universitet? Ja takk!

Kim Aastangen

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Leder av Naturvernforbundet i Glåmdal

Et teknisk universitet på Kongsvinger vil bidra til å skape mange nye bedrifter og arbeidsplasser i regionen vår. Det er ikke nødvendig at regionen blir selvforsynt med strøm.

En utredning om framtidas kraftsituasjonen er satt i gang av Kongsvingerregionen interkommunale politiske råd (heretter regionrådet). På torsdag 31. oktober arrangerer regionrådet temadag om det dette emnet.

Kraftspøkelset

I Norge har vi mange kjempestore vannkraftmagasiner i tynt befolkede regioner. Det er ikke fornuftig at all strømmen som produseres der, også forbrukes i de samme regionene. I så fall ville de fleste byene her i landet ha blitt mørklagt. Likevel fokuserer regionrådet på «kraftunderskudd» i regionen vår. Slik skaper regionrådet et kraft(mangel)spøkelse. Kongsvinger kommune prøver også å skremme oss med kraftspøkelset i utkastet til kommuneplanens samfunnsdel 2024–2040 som nå er på høring.

Økt energiproduksjon i stor skala vil typisk få alvorlige negative konsekvenser enten det skjer i form av oppdemming av Glomma, solkraftverk eller vindkraft uti naturen eller atomkraftverk. Regionrådet benytter slagordet «Kongsvingerregionen – Norges grønne hjerte!». Kraftspøkelset risikerer å gjøre regionen vår til Norges radioaktive hjerte.

Hjerneindustrien

ASML blir av og til kalt verdens viktigste ukjente firma. Ved siste halvårsskifte eide oljefondet aksjer for 112 milliarder kroner i ASML, det vil si 2,54 prosent av aksjene. Dette firmaet utvikler, bygger og vedlikeholder maskiner som brukes til å masseprodusere hjernene (halvledere / integrerte kretser / databrikker) i høyteknologiske produkter – i alt fra mobiltelefoner til romraketter.

ASML har 43.000 ansatte og en markedsandel på 83 prosent på verdensbasis. Hovedkontoret og 22.000 ansatte befinner seg i Eindhoven (Veldhoven), sørøst i Nederland. Eksportandelen er på hele 99,9 prosent.

I Eindhoven har også halvlederprodusenten NXP Semiconductors sitt globale hovedkontor, hvor 700 av 34.000 ansatte jobber. I næringsparken Eindhoven High Tech Campus inngår 300 bedrifter med 12.000 arbeidsplasser i et høyteknologisk «økosystem». Oljefondet eier aksjer for 10 milliarder kroner i NXP.

Nederlandshjelpen

Da Eindhoven tekniske universitet fylte 65 år i 2021, fikk det fire høyteknologiske bursdagsgaver fra ASML til en samlet verdi av 36 millioner kroner. I mai i år besluttet ASML å donere ytterligere 943 millioner kroner, fordelt over ti år. Formålet er at dette universitetet skal utdanne flere doktorer innen plasmafysikk, optikk, kunstig intelligens og industriell produksjon (mekatronikk).

Hvis vi tar utgangspunkt i oljefondets eierandel i ASML, har den norske staten siden 2021 forpliktet seg til å støtte Eindhoven tekniske universitet med 26 millioner kroner.

Jobbskaping

I mars vedtok den nederlandske regjeringen og regionale myndigheter å satse 30 milliarder kroner på å gjøre Eindhoven enda mer attraktivt for hjerneindustrien (halvlederindustrien), inklusiv flere studieplasser ved Eindhoven tekniske universitet.

ASML inngikk i april en intensjonsavtale med Eindhoven kommune om å opprette 20.000 nye høyteknologiske arbeidsplasser som forventes å skape ytterligere 50.000 jobber hos ASMLs underleverandører i Eindhoven.

Bakvendtland

Både staten og fylket skjærer ned på utdanning i Glåmdalen. Fylkestinget vedtok nå i oktober å legge ned videregående skoler på Skarnes og i Solør. Den statlige Høgskolen i Innlandet bestemte – til tross for god søkning –ikke å ta opp nye studenter i høst til det eneste masterstudiet på Kongsvinger, nemlig siviløkonomstudiet i digital ledelse og forretningsutvikling. Heller ikke studietilbudene på Kongsvinger i bærekraftsøkonomi (påbygging) og i etikk, samfunnsansvar og bærekraftige forretningsmodeller ble satt i gang i høst av innsparingshensyn.

«Ja, i Bakvendtland, der kan alt gå an», heter det i barnesangen til hedmarkingen Alf Prøysen.

Teknisk universitet

Et teknisk universitet på Kongsvinger vil være et meget godt utgangspunkt for å skape mange høyteknologiske bedrifter og arbeidsplasser i regionen vår. Dette vil indirekte også føre til flere bygningsarbeidere, vaktmestere, renholdere, kantinemedarbeidere og butikkansatte. Dessuten vil kommunene i Glåmdalen få økte skatteinntekter.

Regionen vår trenger ikke et kraftspøkelse. Vi trenger et lokomotiv for økt kompetanse og flere arbeidsplasser. Vi trenger et teknisk universitet.

Powered by Labrador CMS