Debatt
Gerd Samuelsen, Fylkesleder Partiet Sentrum Innlandet, mener det må jobbes for å gjøre møteplasser mer inkluderende.
Foto: Anne-Marit Holmseth
Tilhørighet mot utenforskap
Gerd Samuelsen
Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.
Fylkesleder, Partiet Sentrum Innlandet.
På Verdensdagen for psykisk helse er «verdien av å høre til» løftet frem. Vi blir ikke automatisk mindre ensomme, bare vi møtes. Det må jobbes for å gjøre møteplasser mer inkluderende.
En av fem i Norge opplever diskriminering på bakgrunn av sykdom, kjønn, alder, etnisk opprinnelse eller seksuell identitet.
Man spør seg om arbeidslivet, skolen, idrettslaget, nabolaget og vennegjengen er blitt arenaer kun for de som passer inn i malen?
Noe av det viktigste vi gjør som samfunn er å jobbe for at barn og unge opplever hverdagsmestring. Barns rett til utvikling og helse er helt sentrale menneskerettigheter.
Å fullføre utdanning, stå i arbeid, ha et sosialt liv og håndtere helseutfordringer er krevende øvelser. For unge med psykiske helseutfordringer kan hverdagen og overgangen til voksenlivet by på ekstra store utfordringer med å balansere krav og forventninger.
Psykiske helseplager blant barn og unge er en stor folkehelseutfordring for kommunene. Stadig flere unge oppgir å ha psykiske helseutfordringer. Tre av ti avslutter videregående skole, og flere mottar helsetjenester. Det er behov for langsiktige tilnærminger og tjenester som er riktig dimensjonert.
Sosial støtte og å gjøre noe meningsfullt sammen med andre er viktig på vegen til inkludering og samfunnsdeltakelse.
Vi har alle et ansvar for å lage plass til flere og vi må forstå verdien av å høre til.